zaterdag 5 november 2011

We oordelen te snel!

'Kijk haar nou met die lelijke kleren! Die haalt hij vast uit de vuilnisbak.' of 'kijk haar nou die draagt echt veel te veel make-up, zei denkt natuurlijk dat ze de knapste is!'. Dit zijn enkel wat voorbeelden, er zijn ontzettend veel mensen die oordelen op het uiterlijk van een persoon. Maar wie zegt dat hij/ zij werkelijk zo is, als jij denkt? Dit jaar kwam er een nieuw meisje in mijn klas, onze klas is nogal hecht en we vertellen elkaar dan ook alles. We proberen elkaar te helpen, maar dit jaar kwam er een nieuw meisje in de klas. Zij moest zich natuurlijk aanpassen en om als buitenstaander in een hechte klas te komen is ontzettend moeilijk. Volgens een aantal uit onze klas, kleedde ze zich vreemd. En deed ze zich een beetje 'dom' voor om het zo te zeggen. Zonder dat iemand haar kende oordeelde een aantal mensen uit mijn klas haar op haar uiterlijk. Wat eigenlijk niet zou mogen! Een aantal weken later werd het alleen maar erger, en leek het net of ze alsmaar dommer werd. Een aantal meiden uit mijn klas begonnen zich een beetje te irriteren aan haar, omdat ze als maar van zulke 'domme' opmerkingen maakte.

Ook kwam ze nooit bij onze klas zitten tijdens pauzes, en ook tijdens de lessen ging ze als maar alleen zitten. En dan vroeg ik kom toch bij ons zitten, dan zit je niet zo alleen. Dan pas kwam ze erbij zitten, terwijl de rest van de meiden uit mijn klas me raar aan keken begon ik een gesprek met het meisje. Het was een aardig meisje, en ik wilde haar niet vooroordelen terwijl de rest van mijn klas dat wel deed. Een dag later hadden we weer les, en die les ging anders dan volgens plan. We moesten wat dingen gaan doen, terwijl wij allemaal aan de gang gingen. Stond dat meisje in haar eentje ons aan te kijken, ze wist totaal niet wat ze moest gaan doen. Een aantal meiden uit mijn klas begonnen te zeggen van 'doe nu toch eens wat, je staat daar maar wat te staan!'. Het meisje wist totaal niet wat ze moest gaan doen, tot dat ik vertelde wat ze kon gaan doen. Ik probeerde haar uit te leggen hoe ze het kon doen en op welke manier.


Een week later was ze ziek, we kregen een gesprek over haar met de mentor. We hadden geen flauw idee, hij vertelde dat ze autisme had. Sommige uit onze klas wisten niet wat het was, dus werd het uitgelegd. De meiden uit mijn klas die zo 'vervelend' tegen haar waren geweest hadden er ontzettend veel spijt van. Maar waren natuurlijk ook een beetje boos op onze mentor, want als we dit eerder geweten hadden dan hadden we haar in zulke situaties konden helpen. Dat konden we nu niet. Toen ze weer op school was na een vakantie ertussen, ging alles heel anders en konden alle meiden 'normaal' met elkaar opschieten. We hebben zelfs ook nog met elkaar gepraat over haar, met haar erbij. En hoe het kwam dat het zo gelopen was.

Wat ik hiermee wil zeggen is, dat je iemand niet op het uiterlijk kunt beoordelen. Probeer eerst iemand te leren kennen voordat je over iemand oordeelt. Don't judge people if you don't know them! Hebben jullie ook wel eens vooroordelen over mensen?

Door: Monique

6 opmerkingen:

 1. Ik denk dat iedereen wel eens een vooroordeel over iemand of iets heeft. Ik probeer het niet te hebben.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi artikel. Don't judge a book by it's cover niet dan. Echt heel goed geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi artikel meis!
  Ik probeer het niet te doen maar dat lukt niet altijd...

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw echt een mooi artikel.
  Best wel erg dat dit gebeurd.
  Maar velen doen het zonder dat je het door hebt.

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt heel mooi artikel, en ik vind het echt erg dat er zo een dingen gebeuren..
  x

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for leaving a message! ♥