dinsdag 11 september 2012

11 september 2001 - de dag die de wereld veranderde.

De aanslag van 11 september 2001, inmiddels alweer 11 jaar geleden, staat bij miljoenen mensen op het netvlies gebrand. Het trof de Verenigde Staten in het hart en het schokte de wereld. De beelden van de vernietiging van de Twin Towers gingen live de hele wereld over en zijn sindsdien vele malen herhaald.


11 september 2001 om 8:46 uur lokale tijd (14:46 Nederlandse tijd) in de ochtend vloog het gekaapte passagierstoestel American Airlines-vlucht 11 de noordelijke WTC-toren op vrij hoge hoogte binnen. Bij de inslag ontstond een grote explosie, waarna er in de toren brand ontstond. De tanks van het toestel zaten nog vol met Kerosine, het was nog maar net opgestegen van Logan International Airport in Boston met als bestemming de westkust van de VS.

Bijna 20 minuten later 9:03, boorde United Airlines-vlucht 175 in de zuidelijke toren, dit iets lager dan American Airlines-vlucht 11. Ook meteen nadat vlucht 175 de toren was binnengedrongen ontstond er brand, aanvankelijk bleven beide torens staan. De mensen dieeen verdieping onder de inslag bevonden hadden nog gelegenheid om te vluchten.

nadat United Airlines-vlucht 75 de zuidelijke toren doorboorde, stortte de toren in, om precies te zijn om 9:59. De noordelijke toren volgde al snel 10:28 na 102 minuten gebrand te hebben. Hierbij is vrijwel iedereen die nog in de torens bevonden om het leven gekomen. Rond 17:20 stortte ook het derde gebouw van het WTC compleet in., wat achteraf bleek van de schade die dit gebouw als gevolg van de Twin Towers had opgelopen. Daarnaast raakte ook de WTC-gebouwen 3 t/m 6 zwaar beschadig, de meeste hiervan moesten later alsnog gesloopt worden.

Niemand van de inzittende van de vier betrokken vliegtuigen, inclusief de kapers, overleefde de aanslag. Van de 2973 mensen die bij de aanslag omkwamen, heeft men slechts 1585 personen op basis van gevonden menselijke resten kunnen identificeren. Van de in totaal 19 916 menselijke overblijfselen konden er 10 190 worden getraceerd.

In elk van de vier gekaapte vliegtuigen zaten 4 à 5 kapers, alleen gewapend met messen. De kapers maakte gebruik van messen die toen in de VS nog niet verboden waren aan boord, zo konden ze door de veiligheidscontrole komen. Vermoedelijk was de kaper Mohammed Atta de leider van deze operatie, en wisten maar enkele kapers dat ze met een zelfmoordactie bezig waren.

Op 14 september 2001 kwam de FBI met een lijst van personen die geïdentificeerd waren als de kapers, Mohammed Atta, Satam al Suqami, Waleed al Shehri, Wail al Shehri, Abdul Aziz al Omari, Fayez Banihammad, Ahmed al Ghamdi, Hamza al Ghamdi, Mohand al Shehri, Saeed al Ghamdi, Ahmad al Haznawi, Ahmed al Nami, Majed Moqed, Salem al Hazmi.

Multimiljonair Osama bin Laden, naast Ayman al-Zawahiri een van de leiders van Al Qaida, wordt door de Amerikaanse overheid voor de aanslagen verantwoordelijk gehouden, alhoewel hij hiervoor niet officieel is aangeklaagd. Aanwijzingen in verschillende onderzoeken zouden in zijn richting wijzen.Dit is een uitzending van RTL nieuws rond 16:00, op 11 september 2001.Hier hebben we ook nog een wat amateurs beelden, deze mensen wonen op een paar kilometer van het WTC en hebben dit met hun video camera opgenomen.Op de volgende video zien we hoe het tweede vliegtuig op het gebouw raast met een gemiddelde sneltheid van 580 kilometer per uur! Hier doorboord hij het tweede gebouw van het WTC.


 Als herdenking aan 9/11, hebben wij deze post gemaakt. Het is ontzettend erg wat er die dag gebeurt is.

4 opmerkingen:

 1. ik wilde hierover ook een artikel zetten op mijn blog. maar ik wist niet zo goed hoe ik het goed kon verwoorden en heb het daarom maar niet gedaan. je hebt het echt heel duidelijk en goed uitgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele schokkende, maar toch respectvolle post. Een mooie manier om de slachtoffers te herdenken!

  Liefs,
  Adriënne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi en goed geschreven. Vind het echt heel erg wat er is gebeurd.

  Liefs, Tessa
  www.beautylipss.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is en blijf verschrikkelijk. Mooi geschreven.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for leaving a message! ♥