zaterdag 10 november 2012

Onder de aandacht: Pesten.

We hebben een nieuw soort artikel bedacht namelijk "Onder de aandacht". Met deze artikelen willen we iedereen erop waarschuwen of informatie geven over bepaalde dingen die belangrijk kunnen zijn in het leven. Vandaag ons eerste artikelen en dit artikel gaat over pesten. Want pesten is wereldwijd bekend bij iedereen uit welke generatie dan ook. Pesten of gepest worden een andere categorie is er niet. Pesten is niet niks, je kunt er je hele leven last van houden.

Een onderwijzeres in New York onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht. Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verfromfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze de klas dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achter lieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen. Kopieer dit bericht als je tegen pesten bent, want het is zo bepalend en het brengt veel meer schade aan dan je denkt!

*ben jij tegen pesten? Laat dit dan zien door de bovenstaande tekst te kopieren en deze op je facebook, twitter en misschien je eigen blog te delen!


Word jij gepest? Het is moeilijk om er met anderen over te praten, misschien ben je bang of schaam je je dat je wordt gepest. Toch is het goed om erover te praten, het beste kun je dit doen bij iemand die je vertrouwt je ouders, leerkracht/mentor of misschien een vriend of vriendin.

Zie je iemand die gepest wordt? Pest dan vooral niet mee, probeer aan het persoon dat gepest wordt te laten merken dat je hem/haar wilt helpen (als je dit durft), vraag of het persoon dat gepest word mee doet in jou groepje betrek hem of haar erbij, maak een melding bij een leerkracht of je mentor.

Cyberpersten? dit is pesten via het internet. Je wordt onder druk gezet om je wachtwoord te geven, filpmjes van jou webcam opname worden op internet gezet. Hoe kun je dit het beste voorkomen? Geef nooit je wachtwoord en inlognaam aan anderen, doe geen rare dingen voor de webcam, deze kunnen laterna op internet gezet worden, als je door mensen gepest wordt die je niet persoonlijk kent vat het dan niet persoonlijk op. Neem geen dreigementen op "Ik weet waar je woont, weet je IP-adres ik kan je achterhalen" dit kan vaak helemaal niet want alleen de politie kan dit.


Wist je dat..
• Pesten van alle vormen van geweld het meeste voorkomt op scholen?
• 1 op de 3 kinderen wel eens gepest wordt via sms of internet?
• 58% van de leerlingen op een middelbare school wel eens een medeleerling heeft geholpen? Dat is toch wel meer als de helft!
• 64% van de gepeste personen het niet verteld?

Ben jij ook wel eens gepest of heb jij wel eens iemand geholpen die gepest werd? Of misschien heb je zelf wel iemand gepest. En wil je er als nog met iemand over praten, wij zijn berijd om je te helpen! Om naar je verhaal te luisteren!

Door: Monique

4 opmerkingen:

  1. Wat een goede rubriek! Ik vind het heel lief dat je een post aan dit onderwerp besteed want pesten komt ontzettend veel voor, terwijl het zo verschrikkelijk is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer goed dat het onderwerp pesten in dit artikel "Onder de aandacht" wordt gebracht.Pesten is vreselijk, het is inderdaad zeker geen spelletje.
    Pestgedrag is helaas vaak gericht op persoonlijke uiterlijkheden of gedrag (kenmerken/eigenschappen). Bij acceptatie van zijn of haar “mindere” kenmerken/eigenschappen zal de impact die pesten heeft op deze persoon minder groot zijn.
    Zelfacceptatie, basis voor een mens om te functioneren en voor een goed gevoel. Het zou fijn zijn als meer mensen geen gevoelens van minderwaardigheid zouden hebben. Ieder mens is uniek en daarmee bijzonder. "De kunst van Zelfacceptatie" van de Stichting Zelfacceptatie is te zien op www.zelfacceptatie.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for leaving a message! ♥