vrijdag 25 januari 2013

Als je haar maar goed zit!

De meeste mensen zijn trots op hun haren. Ze verzorgen hun haren daarom ook extra goed. Maar er zijn ook wel eens dagen dat ons haar niet zit zoals we willen, de zogenaamde 'bad-hair-day'. Er wordt nogal wat gezegt over het haar, maar wat is nou precies een fabel en wat een feit? Hier de fabels en feiten op een rijtje, want als je haar maar goed zit!

FEIT! wat je eet, zie je terug in je haar. Een gezond eetpatroon zie je terug in je haar. Drink vooral voldoende water, daarnaast zijn fruit, groentes en bewegen echte haarboosters.

FEIT! haar verlies je iedere dag. Per dag verlies je zo'n 50 tot 150 haren, dat is normaal. Haren hebben een levenscyclus deze kun je onderverdelen in drie fasen; de groeifase die kan van twee tot zeven jaar duren. De overgangsfase de groei vermindert en stopt. En de ruststand, tijdens deze ruststand worden de oude haren uit hun haarzakje geduwd door nieuwe, jonge haren.

FABEL! gespleten haarpunten kun je behandelen. Gespleten haarpunten zullen nooit meer heel worden, sommige producten laten deze wel aan elkaar plakken waardoor ze gerepareerd lijken. Maar als je dit product weer uitborstelt of -spoelt, zie je dat je alsnog dode haarpunten hebt. De enige manier om hier vanaf te komen is door ze af te laten knippen.

FEIT! Brunettes hebben minder haar dan blondines. Zwartharigen en brunettes hebben ongeveer 100.000 haren op hun hoofd, terwijl blondines er zo'n 140.000 hebben. Roodharigen hebben ongeveer 85.000


FABEL! Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt. Wassen maakt het haar juist schoon. Begint het vetter te worden dan ligt het aan andere factoren zoals voeding en/of hormonen.

FABEL! Als je je haar regelmatig knipt, groeit het sneller. Je haar groeit gemiddeld een millimeter in drie dagen. Het gaat niet sneller groeien als je er een stukje vanaf knipt. Wist je dat je haren in de zomer sneller groeien als in de winter?

FEIT! Niet bij iedereen wordt het hoofdhaar even lang. Naast de kleur en structuur van het haar (steil of krullend) is de lengte die je haren kunnen berijken erfelijk bepaald en dit verschilt dus per persoon.

FABEL! Voor meer glans moet je je haren vaker borstelen. Sterker nog te vaak en lang borselen zorgt er juist voor dat je je haar beschadigt. Hiervan wordt het dus alleen maar doffer en krijg je gespleten haarpunten. En daarbij zorgt te vaak borstelen ervoor dat de talgklieren in de hoofdhuid meer talg gaan afscheiden en het haar vetter wordt.

FABEL! Citroensap en zon maken je haarkleur blonder. Zuurstof in combinatie met UV-straling zorgen er wel voor dat het haar enigszins oplicht. Fruitzuur uit citroensap sluit de haarschubben. Ze gaan er wel van glanzen daardoor lijken ze lichter.

Door: Monique

4 opmerkingen:

Thanks for leaving a message! ♥